Terug naar Blog
Turnkey ICT-oplossing voor dataverbinding zonneparken van Solarfields
17
aug

Turnkey ICT-oplossing voor dataverbinding zonneparken van Solarfields

Voor de volcontinue monitoring van al haar zonneparken zocht ontwikkelaar en exploitant Solarfields uit Groningen een ICT-partner. Deze producent van zonne-energie vond in RSE telecom & ICT een partij die de gewenste turnkey-oplossing in de vorm van een mobiele dataverbinding kan leveren zoals gewenst: snel en betrouwbaar.

Lees verder
Mobiele telefonie oplossingen

Ontzorgen in dataverbinding

“Kort gezegd zochten wij een partner die aan één woord genoeg heeft”, vertelt Henk Groenewold van Solarfields. “Als wij een nieuw zonnepark realiseren, moeten wij met één telefoontje onze ICT-partner kunnen inschakelen voor complete realisatie van een dataverbinding. Wij willen, met andere woorden, volledig worden ontzorgd.”

Monitoring van zonneparken

Solarfields ontwikkelt zonneparken in met name landelijk gebied zonder ICT-infrastructuur. Volcontinue monitoring van alle zonneparken is van levensbelang omdat storingen grote consequenties kunnen hebben voor de opbrengst van de zonneparken. Groenewold: “De monitoring bestaat eruit dat er continu metingen worden gedaan en dat wij automatisch worden gealarmeerd bij afwijkende waarden. Op afstand kunnen wij tot in detail zien wat er aan de hand is en of onze technische dienst ter plaatse reparaties moet uitvoeren.”

Over de keuze voor RSE telecom & ICT

Solarfields zocht hiervoor een gestandaardiseerde oplossing die toepasbaar is op alle zonneparken en grootschalige zonnesystemen. “Wij zijn gevestigd in Groningen en hadden uit communicatieve overwegingen voorkeur voor een partner uit eigen regio. We kenden RSE niet, maar vonden het bedrijf via Google. We namen contact op en wat ons gelijk opviel was hoe snel en adequaat RSE reageerde op onze vraag. Bovendien wist RSE referenties te overleggen betreffende soortgelijke oplossingen, onder meer in de binnenvaart. Zo wekte RSE meteen vertrouwen.”

Projecten Franeker en Geldermalsen

De eerste projecten van Solarfields waarvoor RSE mobiele KPN dataoplossingen leverde, waren De Kie in Franeker en Avri in Geldermalsen, met in totaal ruim 63.000 zonnepanelen die genoeg energie opleveren voor meer dan 5.500 huishoudens. De realisatie van deze projecten geeft vertrouwen in een samenwerking tussen Solarfields en RSE telecom & ICT op lange termijn.

Tevreden klant

“De mensen van RSE zijn nuchter en recht door zee. Ze communiceren duidelijk en tonen zich betrouwbaar, afspraak is afspraak. Bovendien is de kwaliteit van de geleverde oplossing helemaal naar wens. Kortom, wij zijn tevreden en kijken vooruit naar de volgende samenwerking.” Die samenwerking is overigens een bijzondere: het grootste zonnepark van Nederland, te weten Scaldia in Vlissingen. Hier wordt op dit moment gebouwd aan een zonnepark van zo’n veertig hectare met een vermogen van ongeveer 55 MW. In totaal worden er dit jaar voor ruim 100 MWp aan zonneparken opgeleverd, waarvoor RSE Telecom de dataverbinding mag verzorgen.

Over Solarfields

Solarfields uit Groningen heeft in tien jaar tijd meer dan 200 MW aan duurzame projecten op het gebied van zonne-energie gerealiseerd. Uitgangspunt van Solarfields is realisatie van zonneparken met draagvlak dankzij intensieve samenspraak met grondeigenaren, omwonenden en de betrokken overheden.

Wilt u een totaaloplossing voor uw zakelijke telefonie & ICT?