Waarschuwing: pas heel goed op voor ransomware! Waarschuwing: pas heel goed op voor ransomware!

Waarschuwing: pas heel goed op voor ransomware!

Terug naar Nieuws

Ransomware is momenteel een van de grootste bedreigingen voor computergebruikers. De schade die deze ‘infectie’ aanricht is enorm: je hele computer en serveromgeving kunnen worden besmet. Criminelen vragen vervolgens ‘losgeld’, maar betalen helpt niet. Voorkomen van besmetting is de enige manier.

Hoe ernstig is de bedreiging van ransomware?
Heel ernstig. Het aantal besmette computers neemt snel toe. De besmette mails hebben soms een bedrieglijk echte uitstraling van organisaties als Bol.com, banken, PostNL, UPS, DHL en incassobureau intrum justitia. Ook kunnen computers besmet raken door browsen op een geïnfecteerde sites en downloaden van onbetrouwbare gratis software. Steeds meer mensen moeten forse bedragen betalen, tot vele honderden euro’s om hun eigen spullen ‘terug te krijgen’.

Wat gebeurt er na besmetting met ransomware?
Na infectie worden al je bestanden en foto’s besmet. Deze zijn nooit meer te gebruiken. Ook zijn er gevallen bekend van besmetting van de hele computer, waarbij gebruikers al bij het opstarten worden gesommeerd te betalen voordat ze überhaupt verder mogen. Ook je externe harde schijf en je netwerkomgeving zijn vatbaar voor besmetting met ransomware.

Zie je gelijk dat het om chantage en ransomware gaat?
Nee. Bij het heropstarten van de computer krijgt gebruiker een scherm te zien met de boodschap: eerst een boete betalen voordat je verder mag. Vaak wordt de indruk gewekt dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare (overheids-) instantie of dat er een boete moet worden betaald vanwege ‘misbruik van het internet’. Politie, justitie en de overheid gaan echter nooit op deze wijze te werk.

Krijg je na betaling spullen terug?
Nee, voor zover bekend gebeurt dat nooit. De criminelen zijn enkel op het geld uit en geven de besmette computer na de betaling niet vrij. Betalen helpt dus echt niet.

Wat helpt dan wel?
Besmetting voorkomen is de enige remedie. Het RSE Managed Spamfilter houdt verreweg de meeste besmette mail tegen. Dit is een zeer accuraat en uitvoerig spamfilter waarop altijd de nieuwste anti-spam software aanwezig is. Geen enkel spamfilter biedt gegarandeerd honderd procent veiligheid, het RSE Managed Spamfilter biedt de hoogst
mogelijke veiligheid.

Enkele tips om besmetting te voorkomen
-
Open nooit verdachte of onbekende bijlagen in e-mails.
- Kijk altijd of de domeinnaam in het e-mailadres van de afzender het officiële domeinnaam van de betreffende instantie is.
- Download en installeer geen illegale, nagemaakte of gehackte software.
- Lees bij het downloaden van gratis software altijd goed de installatiemenu’s. Kies altijd voor de aangepaste installatie en let vooral heel goed op wat er zoal is aangevinkt.
- Zorg altijd voor een goede backup van je bestanden & foto's !

Kijk voor meer informatie over ransomware op de website van Politie Nederland

 

Bekijk ook

Het grootste nautische evenement van Noord-Nederland krijgt steun van RSE telecom & ICT!

Het grootste nautische evenement van Noord-Nederland krijgt steun van RSE telecom & ICT!

Delfsail, hét nautische evenement van Noord-Nederland, vindt dit jaar plaats van donderdag 13 juni tot en met zon…
 
Solliciteer op www.werkenbijrse.nl

Binnen 10 minuten weten welke oplossingen bij uw bedrijf passen?

Doe gratis onze keuzewijzer

Start de keuzewijzer 

Wilt u een totaaloplossing voor uw zakelijke telefonie & ICT?